drones: wat mag wel en wat mag niet?

Vliegen met onbemande drones die nationaal en internationaal worden aangeduid met de afkorting UAS (Unmanned aircraft systems) of RPAS (Remotely piloted aircraft systems) is bij wet geregeld.

Mag ik als particulier vliegen met een drone?

U mag als particulier vliegen met een drone, als u zich aan de regels houdt. U moet uw drone bijvoorbeeld altijd kunnen zien. Ook mag u niet binnen de bebouwde kom vliegen.

Waar mag ik wel en niet vliegen?

In verband met de veiligheid, mag u uw drone niet overal laten vliegen.

  • U moet op veilige afstand van mensen, spoorlijnen, wegen, gebouwen en andere bouwwerken vliegen. Advies is: houd minimaal 50 meter afstand.
  • U mag alleen met uw drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn.
  • U mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.
  • U mag niet binnen een straal van 3 kilometer van no fly zones vliegen.
  • U mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Dit zijn door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen (de CTR’s – controlezones).

Hoe ver en hoe hoog mag ik vliegen?

Zodra u een vliegtuig of helikopter ziet naderen moet u zo snel mogelijk landen. Om die reden kunt u beter niet hoger dan 50 meter vliegen. En ook niet verder dan 100m. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.

Kijk voor meer informatie op: particulier vliegen met een drone.

Mag ik een drone inzetten voor zakelijk gebruik?

U mag alleen beroepsmatig vliegen met een drone als u een vergunning hebt. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (Il&T).

Wanneer gelden de regels voor zakelijk gebruik?

Als u uw drone inzet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering gebruikt, gelden de regels voor zakelijk gebruik. Dit wil zeggen dat u een vergunning moet aanvragen. Ook gelden er eisen aan de bestuurder en de drone. Met de eisen voor commerciële vluchten met drones wil de overheid ervoor zorgen dat de vluchten veilig verlopen.

Bedrijven die drones inzetten voor zakelijk gebruik zijn bijvoorbeeld videoproductiebedrijven die luchtopnames maken. Of inspectiebedrijven die drones gebruiken om moeilijk bereikbare locaties te bekijken.

Particulier gebruik van een drone

Gebruikt u de drone niet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering? Dan is er sprake van privégebruik van de drone. In die gevallen moet u zich houden aan de regeling modelvliegen. U hoeft dan geen vergunning aan te vragen.

Kijk voor meer informatie op: zakelijk gebruik drone.

Veilig vliegen met drones

Drones delen het luchtruim met andere luchtvaartuigen. Als een vliegtuig botst met een drone, kan het verongelukken. Ook mensen op de grond kunnen gewond raken door een ongeluk met een drone. Om die kans zo klein mogelijk te houden, gelden er regels voor bestuurders van drones.

Regels vliegen met een drone

Drones zijn op afstand bestuurde, onbemande vliegtuigen of hellikopters. De populariteit van drones groeit snel. De overheid wil ongelukken met drones zo veel mogelijk voorkomen. Zowel in de lucht als op de grond. Voor een bestuurder van een drone gelden daarom regels. Zo mag de drone niet boven groepen mensen vliegen.

Andere regels privé en zakelijk gebruik drone

Let op: Voor hobby-vliegers gelden andere regels dan voor mensen die de drone gebruiken om geld te verdienen (zakelijk gebruiker). Een zakelijk gebruiker moet bijvoorbeeld een vergunning hebben.


Klik
hier voor meer informatie over het gebruik van drones.